Informaţii necesare:
La ora actuală în România majoritatea consumatorilor plătesc furnizorului de agent termic sume care nu întotdeauna reflectă consumul real. O soluţie la această problemă este montarea repartitoarelor de costuri, în felul acesta asigurându-se o relaţie furnizor - consumator bazată pe respect reciproc, ambele părţi având numai de câştigat.


Condiții de instalare
Pentru a beneficia de avantajele pe care le crează montajul acestor dispozitive (repartitor, robinet termostatic) sunt necesar a fi îndeplinite câteva condiții. Citește aici care sunt acestea.Repartitor de cost montat
REPARTITORCe este un repartitor de costuri?
Repartitorul de costuri este un aparat care montat pe calorifer oferă o indicație proporțională cu cantitatea de energie termică transferată de acel calorifer. Montând acest aparat împreună cu robinetul termostatic pe fiecare calorifer se poate regla/supraveghea temperatura dorită în încăperi.


Indicațiile repartitorului
Indicațiile repartitorului de costuri sunt utilizate pentru repartizarea echitabilă a contravalorii facturii pe apartamente.

Previziuni
Situația economică din România în ceea ce privește costurile aferente energiei termice ne face pe mulți dintre noi să "tremurăm". Cât anume vom scoate din buzunare pentru plata întreținerii?Repartitoare de costuri


Reducerea facturii la energia termică începe prin contorizare!
De la începutul anotimpul friguros încep și problemele legate de furnizarea căldurii în apartamentele racordate la sistemul centralizat și mai ales, adevăratele probleme, cele legate de plata acestui serviciu.
Primul pas în realizarea de economii a fost contorizarea căldurii prin montarea, la fiecare scară de bloc, a unui contor de energie termică. Este singurul mod de decontare a consumurilor reale, care stimulează atât furnizorul și distribuitorul de energie la creșterea randamentelor, reducerea pierderilor și livrarea căldurii în regimuri nominale de funcționare cât și pe utilizatorul direct la reducerea consumurilor efective de căldură prin folosirea eficientă a utilităților.
Contorizarea individuală reprezintă, momentan, singura soluție care aduce economia sperată în buzunarul cetățeanului, soluție care presupune montarea pe fiecare calorifer a unor aparate care au rolul de a înregistra căldura cedată de calorifer.
Concret, este vorba despre montarea unor dispozitive, numite repartitoare electronice de cost, care au proprietatea de a înregistra energia emisă de un radiator (căldura cedată de calorifer mediului ambiant).
Aceste dispozitive funcționează împreună cu robineții termostatici, care au rolul de a regla temperatura camerei, în funcție de confortul termic dorit.


Ce sunt repartitoarele și de ce este nevoie de repartitoare
Repartitoarele electronice de cost sunt dispozitive electronice care se instalează pe fiecare calorifer dintr-un imobil, înregistrează căldura emisă de calorifer în "unități", afișează aceste unități pe un ecran și permit fiecărui consumator să vadă exact câtă căldură a consumat.
Dar nu este de ajuns doar să înregistrăm consumul fără a putea interveni și regla acest consum.
Prin montarea robineților termostatici se face adevărata economie.


Ce sunt robineții termostatici și care este rolul lor
Robinetul termostatic se montează pe fiecare calorifer în locul celui vechi și este un robinet cu două căi pe care se montează un cap termostatic.
Capul termostatic este un ansamblu care utilizează energia surselor de căldură din cameră și menține la o valoare constantă, setată de ocupantul camerei, temperatura interioară.
Este practic un termostat de cameră care compară temperatura interioară măsurată cu cea dorită de locatar, și în funcție de comparația făcută, mai închide sau mai deschide robinetul micșorând sau mărind debitul agentului termic din radiator.
Avantajele majore ale utilizării echipamentului ar fi menținerea temperaturii interioare de confort și realizarea unei foarte importante economii de energie termică, prin închiderea robinetului radiatorului când temperatura din încăpere atinge valoarea dorită.


Cum economisim căldură
De exemplu, dacă doriți ca în dormitor să aveți 20 de grade Celsius, puteți obține această temperatură cu ajutorul robinetului termostatic, iar dacă nu aveți nevoie de încălzire într-o cameră, tot cu ajutorul acestui dispozitiv sistați furnizarea energiei termice.
Pentru camera în care se locuiește temporar sau în cazul lipsei din apartament pe o perioadă mai îndelungată pe timp de iarnă putem seta robinetul termostatic la limita de îngheț (6 grade C). Repartitorul va înregistra consum de căldură doar în cazul în care temperatura scade sub 6 grade, ceea ce se întâmplă foarte rar, și robinetul permite intrarea agentului termic în calorifer pentru readucerea temperaturii mediului ambiant la valoarea setată.
Pentru camerele locuite zilnic se poate seta o temperatură diferită în funcție de destinația camerei. De exemplu: în bucătărie 15 grade, în sufragerie e suficientă o temperatură de 18 grade în timp ce în dormitorul copiilor putem atinge o temperatură de 23-25 grade.
Iată deci că nu este suficient doar repartitorul de costuri care ne indică consumul ci mai este necesar și robinetul termostatat care controlează temperatura și limitează consumul.

pagina următoare